Design Huset

Les mer om dine favorittemner her.

Følg oss på sosiale medier

@2019 Designhuset | All Rights Reserved.

top

Godt hagedesign

Godt hagedesign

Godt hagedesign trenger ikke koste en formue. Her får du inspirasjon til egne prosjekter som du enkelt kan gjøre selv, og som kan løfte hagen til et helt nytt nivå. 

Mangler du finansiering?

Godt hagedesign kan være kostbart eller rimelig. Det er helt opp til deg hvor mye penger, tid og energi du vil legge i prosjektet. Likevel kan det være en fordel med noe i startkapital slik at du kommer godt i gang – deretter kan du nyte hageprosjektet i årene som kommer. 

Spar penger ved å opprette faste trekk til sparekontoen din, refinansiere eksisterende lån, sette opp budsjett og være flink til å prioritere. Dersom du syns det er vanskelig kan en spareapp hjelpe deg med å komme i gang. 

Stier og gangveier

Anlegg buktende stier mellom planter og trær for å skape en naturlig gjennomgang i hagen din. Bruk heller, steiner eller grus for å markere veien, og plasser stoler eller benker der det er naturlig å sette seg ned. Er det en plass i hagen som betyr noe spesielt for deg, eller et sted morgensola treffer helt perfekt? La stien lede dit og sett opp en hyggelig sitteplass. 

Trapper

Utendørs trappetrinn bør ha mindre steg enn trapper innendørs for å ikke virke for massive. Trinn med en økning på seks tommer eller mindre er mest komfortabelt i hagen. Trenger du flere enn 10 trappetrinn kan du vurdere en sjenerøs landing for hvert fjerde eller femte trinn, for at fremgangen skal være enkel. 

Hageportaler

Hageportaler av tre bygger du enkelt selv. La klatreplanter eller rosebusker vokse rundt strukturen for å skape en nydelig bue. Sørg for god takhøyde under buen, slik at du slipper å gå inn i planter eller stikke deg på roser. Du må også passe på at gangveien blir bred nok, ved å plassere strukturen et lite stykke utenfor stien. 

La det gro

Mange gir opp hageprosjektet før de i det hele tatt har startet, fordi de forventer et tett og fullt landskap med det samme. Det er mulig å plante hurtigvoksende blomster for å fylle opp, men pass på at de ikke tar over hagen din. Vi anbefaler å være tålmodig og gi landskapet ditt noen år på å gro seg til. 

Når du velger ut planter bør du også tenke sesong – noen planter blomstrer om våren, noen om høsten, mens andre ser flotte ut hele sommerhalvåret. Velg ulike sorter for en vakker og blomstrende hage alle sesonger. 

Skap en god variasjon mellom store og små bed, samt lave og høye planter. Planter som er høyere enn én meter bør plasseres 2-3 fot unna gangveier og stier, for at det ikke skal virke trangt og overfylt. Tornete planter som roser bør også plasseres i god avstand fra der folk ferdes. 

Gressplen

Det kan være fristende å fylle hele hagen med bed og stier, men ikke glem å gjøre god plass til en gressplen. Ingen annen overflate er så ettergivende og spenstig, behagelig å slappe av på og tilgivende for lek som en gressplen. Områder der du skal slappe av og trives bør fylles med plen. Det grønne gresset er også en vakker kontrast til bugnende bed. 

Skap en oase for avslapping

I hagen må du også skape rom for å slappe av. Begynner hagemøblene dine å bli gamle kan du freshe dem opp med nye farger, puter og trekk. Har du god plass kan du dedikere ett område av hagen til gjester, og et annet område til deg selv. Her kan du skape en privat oase for avslapping og ro. 

Innred utekjøkken

For å gjøre hagen komplett bør du innrede et utekjøkken. Dette er verken komplisert eller kostbart – du kan bygge kjøkkenbenk og støpe benkeplate selv uten vanskeligheter. Innlagt vann ordner du med hageslangen, en vask og en bøtte til avløpsvannet. IKEA har mange gode og rimelige løsninger, og hos Byggmakker finner du materialer for å bygge selv – for å nevne noen. 

Er du litt nevenyttig kan du også bygge din egen utepeis eller pizzaovn. Hva mer kan en hageelsker ønske seg?

Renteeksempel: 15,9% 100.000,- o/5 år. Kost. 40.256,-. Tot. 140.256,-