Design Huset

Les mer om dine favorittemner her.

Følg oss på sosiale medier

@2019 Designhuset | All Rights Reserved.

top

Jeff Koons

Popkunst og surrealisme – to ord som beskriver samtidskunstneren Jeff Koons svært godt. Vi tar en nærmere titt på denne verdenskjente kunstneren, og ikke minst verkene hans.

Bakgrunn

Jeff Koons er en amerikansk samtidskunstner, billedhugger og maler. Han fattet tidlig interesse for kunst, og var stor beundrer av Salvador Dali som tenåring. Han gikk på kunstskoler i Chicago og Maryland, hvor han studerte maleri. Utover 80-tallet fikk Koons anerkjennelse for verkene sine, og opprettet et fabrikklignende studio i SoHo New York.

Koons verker er kjent for å være blant de dyreste i verden for en samtidskunstner. Et av hans mest berømte verker “Balloon Dog” (Orange) (1994-2000) ble solgt på auksjon for 58,4 millioner dollar i 2013. Et annet av hans verker, Rabbit (1986), forventes ifølge Artsy å slå denne rekorden i 2019.

Tidlig arbeid

Mustang har i alle år vært kjente for sine luksuriøse biler med mye lyd, fart og eksklusivt interiør og eksteriør. I 2019 kom Ford Mustang med sin nye V8 GT modell, med aktiv sport eksospotter, 19” premium felger og med en unik svart GT grill.

Bilen har også innebygd førerassistanse som MagneRide demper system, kjøremodusvalg, LED-front- og kjørelys, filskiftvarsler og mye mer. Her har produsenten fokusert på fart, moro og pent design, men også veibanesikkerhet og kjørekomfort.

Statuary-serien

På 1970-tallet begynte Koons å lage skulpturer basert på oppblåsbare leker, og i denne serien ble verdenskjente Rabbit skapt. Skulpturen ble laget ved å innkapsle objektet i polert og rustfritt stål.

 

Made in Heaven-serien

Et annet motiv i Koons’ arbeider er seksualitet. I 1989 fikk Koons en forespørsel fra Whitney Museet om å bidra til utstillingen Image World: Art and Media Culture. Koons brukte seg selv og sin daværende kone pornostjernen Ilona “Cicciolina” Staller som modeller for serien av fotografier, malerier, glass- og treskulpturer. Serien portretterte Koons og kona i eksplisitte seksuelle posisjoner, og ble oppfattet som svært kontroversiell.

 

Celebration-serien

Celebration ble laget som en hyllest til Koons’ sønn Ludwig. Serien ble påbegynt i 1994, og enkelte objekter produseres fortsatt den dag i dag. Celebration består av en rekke skulpturer og malerier av ballongdyr, hjerter, diamanter og påskeegg. Tulips (1995-2004) og Balloon Flower (1995) hører også til i samme serie.

Celebration-serien ble ytterligere utvidet med Hanging Hearts (2004), Balloon Swan (2004-2011), Balloon Rabbit (2005-2010) og Balloon Monkey (2006-2013), i tillegg til 16 oljemalerier.

 

Jeff Koons

Jeff Koons’ kolleksjoner er enestående i moderne kunst, og inneholder representative verker fra hvert eneste stadie av hans karriere. Han sees på som et symbol for 1980-tallets forbrukersamfunn og kapitalistkultur. Koons hevder selv at hans største kilder til inspirasjon er en transcendent tilværelse, forholdet med sønnen og en evig søken etter skjønnhet.