Design Huset

Les mer om dine favorittemner her.

Følg oss på sosiale medier

@2019 Designhuset | All Rights Reserved.

top

Vil du bo i et minihus?

I de siste årene har “tiny house” vært en voksende trend i USA, som handler om det å bo i et lite hus som inneholder kun det aller nødvendigste. Hensikten med å bo i små hus er å leve mer miljøvennlig samt kvitte seg med alt unødvendig rot. Mange av husene kommer også med hjul og er portable slik at du kan flytte på deg året rundt.

I tillegg vil en slik livsstil gjøre det enklere å spare penger fordi du rett og slett ikke har plass til å følge med på materialistiske trender. I tillegg er husene mye rimeligere enn vanlige hus.

 

Tiny House Movement i USA

Da finanskrisen spredde seg i 2007, ble flere familier i USA hjemløse. Dette førte også til en økt bebyggelse av minihus for å kunne huse de som ikke lenger hadde noe hjem. Disse husene var mye rimeligere enn vanlig hus, og gjorde det mulig for de med mye gjeld å kjøpe.

Etterhvert som finanskrisen hadde lagt seg, så vi i 2013 en såkalt “tiny house movement” – eller en minihus-bevegelse, som en respons på at velferden vokste og mennesker ble mer kravstore.

For å stå imot dette presset, solgte flere familier hjemmene sine og investerte i et minihus – gjerne på hjul for å være mer frie.

Minihus i Norge

Minihus-trenden har også ankommet Norge, men ikke i så stor grad som vi har sett den i USA. Nå kan du få kjøpt små minihus fra ca. 300.000 kr og noen av de dyreste ligger på millionen.

Vi har lenge vært tilhengere av camping her til lands, og noen bor på campingplassen året rundt. Dermed er minihuset et perfekt alternativ til en campingvogn, fordi det føles mer som et vanlig hjem og kan gi flere muligheter.

Minihusene er også perfekte som små hytter, og noen investerer i dem for å ha et gjestehus på tomten sin.

Mange tror at disse husene vil være gode alternativer for dem som ønsker å komme inn på boligmarkedet. I dag finnes det derimot noen restriksjoner som kan gjøre det vanskelig å sette opp et slikt hus hvor som helst, samt plassere det under boligkategorien.

Regjeringen har foreslått at de ønsker å sette i gang et pilotprosjekt for minihus på sikt, men når dette skal skje er foreløpig ikke avklart.

Slik ser et typisk minihus ut

Minihusene varierer i størrelse og kan være alt fra 15 til 60 kvadratmeter, men et tradisjonelt minihus er på under 20 kvadratmeter. I dette huset skal man kun ha plass til det nødvendige som:

 

  • Kjøkken
  • Soveplass
  • Oppbevaring
  • Baderom
  • Belysning
  • Spiseplass

Kunne du bodd sånn?