Design Huset

Les mer om dine favorittemner her.

Følg oss på sosiale medier

@2019 Designhuset | All Rights Reserved.

top

Under – Europas første undersjøiske restaurant

I mars 2019 åpnet Europas første undersjøiske restaurant Under, på Lindesnes på kysten av Sør-Norge. Restauranten var spektakulær allerede før den åpnet, men hvordan har det gått siden? Vi tar en nærmere kikk.

 

Enda et mesterverk fra Snøhetta

Det norske arkitektkontoret Snøhetta er verdenskjent for sine kreative og innovative prosjekter. De har produsert og utviklet alt fra arkitektur og landskap, til produkter og grafisk design. Det er også Snøhetta som står bak designet på Under, som ikke bare er Europas første (og verdens største!) undersjøiske restaurant, men også et researchsenter for marine økosystemer.

Det var derfor mildt sagt høye forventninger da Under endelig åpnet dørene for de sultne og nysgjerrige. Bygningen ligger halvt nedsenket i vannet, og er designet som et kunstig rev for å integreres med de maritime omgivelsene over tid. I tillegg må bygget tåle den konstante påkjenningen fra både vær, vind og hav, og ha alle fasiliteter som kreves av en moderne restaurant.

Da dørene til dypet åpnet

Allerede før Under åpnet hadde det kommet inn 7000 reservasjoner. De heldige få som fikk plass til åpningen, kunne nyte en 18-retters smaksmeny samtidig som mange av ingrediensene i måltidet svømte rundt i det opplyste havet utenfor vinduet.

Den spesielle åpningsdagen var reservert et knippe inviterte gjester. Politikere, fylkesmannen, entreprenører og andre som hadde bidratt, fikk æren av smake på det første måltidet. Det er danske Nicolai Ellitsgaard Pedersen som er kjøkkensjef.

 

Underbart lokale

Restaurant Under ligger helt ute i havgapet i Båly ved Lindesnes. Forsiden av restauranten er utformet som akterenden på et skip, mens den nedsenkede baksiden er utformet på en måte som sørger for mest mulig begroing på tak og vegger. Dermed fungerer hele restauranten som et kunstig rev.

Den kraftige betongkonstruksjonen er kledd med tre i buede former på innsiden. I enden av spisesalen er det et vindu med panoramautsikt over havdypet. Her sitter gjestene fem og en halv meter under havoverflaten og nyter et måltid på 18-20 retter. Restauranten strekker seg over 592 kvadratmeter og har en kapasitet på omlag 40 gjester.

Besøkende må regne med å bruke 2000 kroner på et besøk, i tillegg til et reservasjonsgebyr på 1000 kroner ved bestilling.

Besøk nettsidene til Under her